Kellemetlen ellenféllel szemben, küzdelmes mérkőzésen sikerült itthon tartanunk a két pontot.
 
Egy jelenlegi és egy korábbi tarjáni kedvenc dobópárbaja vezette fel a szombat esti alsóházi rangadót: a csapatunk első tucatnyi pontjából tízet magára vállaló Douglas sorozatos dupláira budafoki részről az ismerős terepen meglehetősen otthonosan mozgó Piukovics Bálint (háromból) három triplával válaszolt. Amíg azonban a mieinknél a nyitó felvonás derekától a többiek is kezdtek szép lassan bekapcsolódni a gólgyártásba, a vendégek 12–9 után jó öt percig csupán büntetőből találtak a kosárba. Eközben Váits közelről, Kalassai és Vas-Teplán távolról, a továbbra sem lankadó Douglas innen is, onnan is pontosan célzott, aminek köszönhetően a támadásban remeklő Dániel-legénység a második játékrészre immár megnyugtató, 30–18-as vezetéssel fordulhatott. A rövid pihenő után mindazonáltal hazai oldalon egy kisebb döccenő következett, nehézkesen hömpölygő, pontatlan akciók sorjáztak, melyek végén ráadásul játékosaink a visszafutásról is rendre megfeledkeztek. A fürge Lucey pedig mindezt gyors egymásutánban háromszor is könnyed ziccerekkel büntette, egy szemvillanás alatt visszahozva a látogatókat a mérkőzésbe. Ám mielőtt még nagyobb pácba kerültek volna, Karanfilovszkiék, némi edzői ráhatással, ismét rendezték soraikat, felpörgették védekezésüket, pontosították támadójátékukat, s 32–27 után egy meglehetősen tekintélyparancsolóra sikeredett, 15–2-es negyedzáró rohamot produkálva a nagyszünetre alaposan faképnél hagyták megtorpanó ellenlábasukat (47–29).
 
5S5A0223
 
A térfélcserét követően eleinte váltott kosárszerzéssel lépegettek a csapatok, az SKSE oldalán Douglas és Hargitai volt többször eredményes, míg a túloldalon ekkortájt jobbára Piukovics, Varga és Swanson nevéhez fűződtek a találatok. A harmadik periódus közepén azután egy röpke pillanatra úgy tűnt, a mieink akár idejekorán eldönthetik az addig is több-kevésbé magabiztosan kézben tartott összecsapást, 55–39 után ugyanis előbb a remek napot kifogó Karanfilovszki, majd a szintén hasznosan kosárlabdázó Hargitai is beemelt egy-egy triplát, s 61–39-nél, a találkozó folyamán először, immár több mint húsz pont választotta el egymástól a két gárdát. Csakhogy, amint azt hamarosan tettekkel is bizonyították, a Károly-tanítványok szorult helyzetük ellenére egyáltalán nem gondoltak még a kapitulációra, s az utolsó negyedórába lépve elismerésre méltó elszántsággal iramodtak a tekintélyes vezetés birtokában megint kicsit könnyelművé, dekoncentráltá váló riválisuk nyomába. A budafokiak a kiválóan játszó Tursics-Piukovics páros vezérletével az utolsó kisszünetet egy lehengerlő, 16–2-es futással foglalták keretbe, s a záró tíz perc kezdetére máris mindössze nyolc pontra olvadt együttesünk nemrég még oly’ megnyugtatónak tűnő előnye (63–55). Csakhogy Karanfilovszki és Kalassai kettősének még éppen időben sikerült útját állnia a további felzárkózásnak, 71–64 után pedig a mieink mindent eldöntő rohamra indultak: Hargitai kettő plusz egyes akciójára és Karanfilovszki újabb szép hármasára alapozva megszakítás nélkül kilenc pontot dobtak, s a végjáték kezdetére 80–64-re elhúztak. Ezzel pedig tulajdonképpen el is dőlt a nagyon fontos két bajnoki pont sorsa, hiába rendezett ugyanis valóságos „szőnyegbombázást”, s vágott be nem kevesebb, mint öt triplát is az utolsó bő két percben a budafoki gárda, Hargitaiék jó büntetőzése miatt a látogatók többé már nem kerültek lőtávolságba.
A mérkőzés összképe alapján egyébként nem kétséges, hogy a Dániel-fiak teljes mértékben rászolgáltak sorrendben második győzelmükre, amivel csapatunknak egyúttal ötmeccses hazai nyeretlenségi sorozata végére is sikerült pontot tennie.
 
5S5A0370
 
NB I/B, Piros-csoport, 18. forduló
Salgótarjáni KSE – Budafoki KK 90–79 (30–18, 17–11, 16–23, 27–27)
Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 200 néző, vezette: Lengyel, Sörlei, dr. Szűcs.
Salgótarján: Karanfilovszki 17/15, Cserényi Martin, Douglas 26/3, Hargitai 16/3, Ormai. Csere: Kalassai 10/6, Váits 12/3, Lajsz 6, Vas-Teplán 3/3. Edző: Dániel Péter.
Budafok: Moravcsik, Horváth Áron 9/9, Piukovics B. 19/15, Swanson 9, Varga D. 2. Csere: Tursics 28/18, Lucey 8, Szántó L. 2, Siklós 2, Czepanecz. Edző: Károly Máté.
Az eredmény alakulása. 3. perc: 8–3, 8. perc: 19–9, 12. perc: 32–20, 14. perc: 32–27, 19. perc: 44–27, 25. perc: 61–39, 30. perc: 61–52, 34. perc: 69–62, 37. perc: 80–64.
Kipontozódott: Swanson (35.), Varga D. (37.). Kiállítva: Piukovics B. (40.).
 
Dániel Péter: – Gratulálok a srácoknak a győzelemhez! Megint jó ritmusban kezdtünk, bár az elején, úgy éreztem, több elkerülhető kosarat is kaptunk, ami miatt nem tudtunk hamar komolyabb előnyt kiépíteni. Ez szerencsére a félidőre sikerült, a harmadik negyedben ugyanakkor volt egy rövidzárlatunk, amikor olyan dolgokkal kezdtünk el foglalkozni, ami teljesen felesleges volt. Emiatt kizökkentünk a ritmusunkból, ezt pedig a budafokiak kihasználták és kicsit szűkítettek a különbségen, majd az utolsó tíz percre szerkezetet váltottak, és „harakiri-módba” kapcsolva elkezdték a triplákat dobálni, amelyekből hetet is értékesítettek ebben a játékrészben. Mindezt nem reagáltuk le igazán jól, ám összességében boldogok lehetünk, hiszen az idény során először sikerült egymást követő két mérkőzést megnyernünk.
Károly Máté: – Gratulálok a salgótarjániaknak, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, de mi is szépen helyt álltunk. Sok nehézséggel kell szembe néznünk, de a szezon végéig küzdeni fogunk!

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Debreceni EAC U23

2024. május 3., péntek, 16.30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .