Erővel, koncentrációval jobban bírták a hajrát a debreceni fiatalok.
 
A csúfosan sikeredett óévzárást követően az újesztendő első bajnokiján mindenképpen a javítás reményében fogadta a közvetlen riválisának számító debreceni U23-as együttest Dániel Péter alakulata – a szombat esti mérkőzés nagy kérése volt, hogy mire megy egymással a leggyengébb hazai mutató (nem túl büszke) birtokosa és az egyik idegenben még nyeretlen gárda. A rajt mindenesetre a mieink számára sikeredett valamivel jobban: aktív és hatékony védekezés mellett az első percekben Lajsz közelről, a játékot lázas betegen vállaló Karanfilovszki pedig távolról célzott pontosan. S noha a folytatásban, Neuwirth és Hőgye révén, zsinórban három vendégkosár következett, Ormai két duplája és Kalassai ziccere a nyitó felvonás hajrájára ismét tisztes, 15–9-es SKSE-vezetést eredményezett. A rivális újabb felzárkózási kísérletét a második negyed elején azután Váits és Kalassai egy-egy szép triplával verték vissza, a játékrész derekán pedig fiaink alaposan beletapostak a gázpedálba. Az utóbbi mérkőzésekhez képest lényegesen élesebben és pontosabban kosárlabdázó csapatunk 22–23 után egy Karanfilovszki és Vas-Taplán hármasaival keretbe foglalt 12–0-ás etapot repesztett, s kisvártatva immár több mint tíz ponttal, 34–23-ra vezetett. Sajnálatos módon azonban a nagyszünet előtt hazai oldalon, főként védekezésben, alaposan csökkent a koncentráció, így Várszegi három plusz egyes játékával, illetve kései duplájával a félidőre ismét teljesen nyílttá vált a találkozó (37–34).
A harmadik periódust Lajsz és Cserényi Martin találatai vezették be, ám ezekre csakhamar egy 12–3-as futással reflektált Kádár Tamás támadásban egyre több lábon álló és védekezésén is jócskán szigorító legénysége. Neuwirth és Ságodi tripláival ráadásul a következő percekben nem csak állandósította, de többször is hategységnyire növelte előnyét a vendéggárda, kihasználva, hogy együttesünk ebben az időszakban, Váits néhány büntetőgólja mellett, mezőnyből csupán egyetlen alkalommal talált a kosárba. Az utolsó rövid pihenőhöz közeledve mindazonáltal úgy tűnt, hogy, ha nem is egykönnyen, de helyreállhat „a világ rendje”, egy Váits újabb sikeres büntetői mellett Hargitai és Kalassai távoli találataira felhúzott 8–0-ás roham ugyanis 56–54-nél már ismét a mieink szűk vezetését eredményezte. Varga szerencsés-bravúros találata nyomán végül azután döntetlen állásról indulhatott a nagyiramú, küzdelmes összecsapás záró szakasza, amely viszont valóságos vesszőfutással ért fel a mieink számára. Védekezésben a fáradtság, támadásban a tanácstalanság egyre gyakoribb jelei mutatkoztak, aminek következtében az első öt percben Karanfilovszkiék mindössze egyetlen pontocskát szereztek, s erre válaszul tizenhármat kaptak! Miközben tarjáni részről ekkortájt nem akadt senki, aki néhány jó megoldással mozgásba tudta volna hozni a kátyúba ragadt szekeret, a túloldalon Ságodi lélekölő kosarakkal húzta-vonszolta a győzelem felé az egyre magabiztosabbá váló vendégeket. Hargitaiék ugyan 57–69 után még megkísérelték a látszólag lehetetlent, ám hiába zárkóztak fel a végjátékban öt pontra, a döntő pillanatokban hibáztak, így már nem tudták utolérni az első idegenbeli sikerüket Várszegi büntetőivel bebiztosító cíviseket. Együttesünk tehát ismét alulmaradt, s csak még fájóbbá teszi a zsinórban hetedik (hazai pályán hétből immár a hatodik) vereséget, hogy ezúttal amolyan „négypontos” találkozót bukott el az alsóházba beragadni látszó Dániel-alakulat.   
 
NB I/B, Piros-csoport, 14. forduló
Salgótarjáni KSE – Debreceni EAC U23 66–74 (15–11, 22–23, 19–22, 10–18)
Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 200 néző, vezette: Menyhárt, Magyari, Szőts.
Salgótarján: Karanfilovszki 9/6, Vas-Teplán 8/6, Cserényi Martin 2, Hargitai 12/6, Lajsz 8. Csere: Váits 11/3, Kalassai 10/6, Ormai 6, Monye M. Edző: Dániel Péter.
Debrecen: Ságodi 15/9, Hőgye 4, Neuwirth 18/12, Hegedűs B. 2, Czermann 7. Csere: Varga S. 4, Várszegi 13/3, Csizmadia 9/3, Fekete Cs. 2, Turán, Fekete-Gál. Edző: Kádár Tamás.
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5–0, 8. perc: 11–9, 13. perc: 22–20, 18. perc: 34–23, 21. perc: 41–34, 25. perc: 41–43, 30. perc: 56–54, 35. perc: 57–69, 39. perc: 66–71.
 
Dániel Péter: – Mindenképpen voltak pozitívumok az előző fordulókhoz képest, leginkább mentalitásban, hozzáállásban léptek előre a srácok. Változtattunk néhány dolgot taktikailag is, a feladatunk az, hogy hétfőtől ugyanígy folytassuk, csiszoljuk, pontosítsuk tovább a játékunkat. Amennyiben a továbbiakban is sikerül fenntartanunk ezt az agresszivitást, ezt az intenzitást, akkor előbb-utóbb az eredmények is jönni fognak.
Kádár Tamás: – Egy nagyon fizikális mérkőzést tudtunk megnyerni, azt gondolom, teljesen megérdemelten. A második félidőben kijavítottuk azokat a hibáinkat, amelyeket az első húsz percben elkövettünk, a végén pedig koncentráltak maradtuk, leginkább ezeknek köszönhető a sikerünk. Gratulálok a srácoknak, megvan az első idegenbeli győzelmünk! Dolgozunk tovább, mert egy nagyon nehéz január áll előttünk.

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Debreceni EAC U23

2024. május 3., péntek, 16.30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .