„Képesek vagyunk arra, hogy egy sokkal jobb tavaszi szereplést produkáljunk!”
 
A nyáron jelentősen átalakított, megfiatalított együttesünk az óesztendő végén összehozott hatmeccses nyeretlenségi sorozata következtében 3-10-es mutatóval a tizennégy csapatot felvonultató mezőny tizenkettedik pozíciójában zárta az NB I/B-s pontvadászat Piros-csoportjának őszi idényét. A szombati, DEAC U23 (10., 4-9) elleni hazai évnyitó találkozó előtt Dániel Péter vezetőedzőt legénysége eddigi szerepléséről és az előttünk álló időszak céljairól, feladatairól kérdeztük.
– Az utolsó hat vesztes találkozó, s különösen a ceglédi évzárón elszenvedett rekordkülönbségű fiaskó nyilván alaposan rányomja a bélyegét együttesünk eddigi szereplésének megítélésére, de te összességében hogyan értékeled az alapszakasz első körét, tekintetbe véve azt is, hogy nyáron szinte a nulláról kellett kezdened a csapatépítést?
– Amikor az ünnepekben gondolkodtam egy kicsit a teljesítményünkön, két részre osztottam a bajnokság eddigi szakaszát: az első tíz fordulóra és az utolsó három mérkőzésre. Az első tíz fordulóban, tehát a bajnokság nagyobb részében összességében több volt a pozitívum, mint a negatívum. Megmutattuk, hogy tudunk jól, eredményesen támadni és keményen, határozottan védekezni is. Ez a két dolog sajnos ritkán állt együtt össze és volt, hogy emiatt is buktunk el mérkőzéseket. Miskolcon például kacérkodtunk a száz dobott ponttal és gyönyörűen támadtunk, cserébe átjáróház volt a védelmünk. A BKG ellen nagyon feszesen védekeztünk, nyolcvan pont alatt tartottuk a bajnokság egyik legjobb támadógépezetét, de képtelenek voltunk eredményesen támadni. Van természetesen hiányérzetem, de ezeken az összecsapásokon nagyjából rendben voltak a látottak. Az utolsó három mérkőzésen ellenben teljesen szétestünk, nyomokban sem látszódott az, hogy mit szeretnénk, mit tudunk játszani. Itt talán az is közrejátszott, hogy több fájó, lélekölő vereséget szenvedtünk menet közben. Az utolsó találkozóra pedig semmilyen magyarázat nem létezik, viszont fel kell állni a padlóról, hiszen hátra van még a bajnokság fele. Mindig azt mondom, egy sportolónak rövid memóriával kell dolgoznia, ami a korábbi eredményeket illeti, hiszen nem lehet a múltban élni.
– Most, hogy már minden riválisról „testközeli” élményeket szerezhettünk, hová tudod belőni csapatunk helyét a mezőnyben, véleményed szerint reálisan milyen pozíciót célozhatunk meg az alapszakasz, majd a bajnokság végére?
– Én továbbra is optimista vagyok. Még mindig csak két győzelemre van a rájátszást érő helyek egyike, így mindenképp ezt fogjuk megcélozni tavasszal. Azt gondolom, ősszel sem voltunk messze attól, hogy legalább öt győzelmünk legyen, s képesek vagyunk arra, hogy egy sokkal jobb tavaszi szereplést produkáljunk.
– Általában nem szokásod egyénileg kiemelni senkit, sem pozitív, sem negatív értelemben, ezért inkább azt mondd meg, hogy melyek azok a szegmensei a játéknak, amelyekben eddig csapatként jól, vagy kevésbé jól teljesítettünk, s melyek azok a területek, ahol feltétlenül fejlődnünk, javulnunk kell a folytatásban?
– Ahogy azt már korábban is említettem, minden téren mutattunk már életjeleket. A feladatunk az, hogy sokkal konzisztensebb játékot nyújtsunk, ne legyen az, hogy egy mérkőzésen csak támadni, vagy csak védekezni vagyunk képesek érdemben. Valamint meg kell tanulnunk magabiztosabban kezelni a kiélezett végjátékokat és itt nem feltétlen csak arról beszélek, hogy az összes szoros mérkőzést meg kell nyernünk, mert az szinte lehetetlen. El kell viszont jutnunk arra a szintre, hogy ilyen szituációkban is ki tudjunk alakítani olyan helyzeteket, amikből szeretünk dolgozni. A csapat védekezési és támadási sémáiba is belenyúltunk egy picit a pihenőben, úgy éreztem, hogy szükségünk van minimális változásokra a mindennapokban ahhoz, hogy kilábaljunk a gödörből.
– Történt esetleg, vagy terveztek változást a játékoskeretben?
– Várhatóan egy változás lesz, egy játékossal bővülni fog a játékoskeret. Erről viszont részletesebben inkább a jövő héten beszélnék, amikor már minden száz százalékig biztossá válik.
– Hogyan teltek az utóbbi hetek, mennyire sikerült kihasználni „búfelejtésre”, feltöltődésre, felkészülésre az ünnepi szünetet?
– Természetesen volt mindenkinek néhány nap pihenője, ami nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen mélyen voltunk a szünet előtt. A két ünnep között pedig tartottunk pár átmozgató jellegű edzést, hogy ne a nulláról kelljen elkezdeni az újévi felkészülést. Volt egy hosszabb csapatszintű beszélgetésünk is, amelyen átvettük, hogy miben kell változtatnunk, legyen az szakmai, vagy más egyéb szegmense a kosárlabdának. A héten pedig már ezzel a mentalitással edzettünk és készültünk a hétvégi bajnokira.
– Az újesztendőt rögtön egy kiemelt fontosságú összecsapással kezdjük, hiszen az eddig egy győzelemmel többet gyűjtő DEAC U23 mondhatni a közvetlen riválisunk. Mit kell tudni a debreceni együttesről és ennek fényében milyen mérkőzésre számítasz szombaton?
– Fiatalos, gyors, agresszív kosárlabdát játszanak a hajdúságiak, akiknél nem mindig lehet pontosan tudni, hogy az A-csoportos érintettségük miatt milyen kerettel érkeznek az adott bajnokira. Mi mindenesetre úgy készülünk, hogy a hétvégén mindenki bevethető lesz náluk. Biztos vagyok benne, hogy nem pihenték át az ünnepeket és jó formában vannak fizikálisan. Nekünk a legfontosabb feladatunk az lesz szombaton, hogy megmutassuk: valóban tudtunk változtatni gondolkodásban és magunk mögött tudtuk hagyni az óévvégi gyenge produkciónkat.

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Debreceni EAC U23

2024. május 3., péntek, 16.30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .