Tetemes hátrányból fordított, ám a végjátékban nem tudta megtartani előnyét csapatunk.
 
A Piros-csoport legjobb nyolc együttesét felvonultató Play-off nyitó körének egyik legkiegyensúlyozottabbnak ígérkező párharcát kezdte meg a negyedik helyen rangsorolt SKSE és az alapszakaszban vele hajszálra azonos mutatóval záró Vasas Akadémia nagypéntek este, s a salgótarjáni találkozó első néhány perce alapján ezúttal sem készülhettünk másra, mint a felek korábbi összecsapásait is jellemző elkeseredett, végletekig kiélezett küzdelemre, az utolsó pillanatokig nyitott, egylabdás meccsre. Védekező tudományából mindenesetre hamar ízelítőt adott mindkét gárda, hogy mást ne mondjunk, a nyitó negyed derekán még csupán 7–4-es állást mutatott az eredményjelző tábla. A folytatásban azért már támadásban is kezdték valamelyest összekapni magukat a riválisok: hazai részről főként a kintről és bentről is eredményes Karanfilovszki-Boinitzer páros, míg a túloldalon a többek között egy demoralizáló zsákolást is bemutató Radics, illetve a rutinos Medve révén születtek a találatok. Közjátéknyi szakaszoktól eltekintve ekkortájt jobbára a mieink tartottak előbbre, s Joó hármasával a Szabó-legénység végül 19–17-es vezetés birtokában vonulhatott rövid pihenőre. A csata heve az újrakezdést követően sem csillapodott, változatlan elánnal gyűrték-gyömöszölték egymást a csapatok. Azt ugyanakkor még jóindulattal sem mondhatjuk, hogy a színvonal az egeket verdeste, sőt az üres csarnokban olykor szinte hallani lehetett, hogy a labda felsír a durva bánásmód következtében. A piros-feketék erejéből 22–19 után például jó öt percig egyetlen mezőnykosárra sem futotta, amit kihasználva hamar magához is ragadta, s a nagyszünetig már ki sem adta kezéből a vezetést a mieink szaporodó védekezési megingásait rendre kíméletlenül megbüntető fővárosi gárda (36–42).
A harmadik felvonást Sömenek és Medve dupla gólváltása vezette be, ám a rendkívül szigorú őrizet alól csupán pillanatokra kiszabaduló Herendic triplája után csakhamar kifulladni látszott a mienk kezdeti lendülete. Az SKSE akciói kapkodóvá, pontatlanná váltak, s az együttes védekezése is teljesen szétesett, aminek drámai következménye egy 11–2-es vendégsorozat, s 59–45-ös Vasas-vezetés lett. A meccs ezen szakaszában a hazai játékosok kimondottan kedvetlennek, szárnyaszegettnek tűntek, egyedül Karanfilovszkiról sugárzott az a küzdőszellem, ami egy ilyen csata megnyeréséhez elengedhetetlen. A piros-feketék mindenese kosarat, lepattanókat szerzett, ha kellett csúszott-mászott, s minden kósza labdára elsőként csapott le, s az utolsó kisszünet előtti percekre szép lassan a társakra is átragadt az igyekezete. Különösen az addig igazándiból nem sok vizet zavaró Bán kapta el látványosan a fonalat, s gyors egymásutánban tíz pontot bepörkölő kisembere révén a végső periódus kezdetére hat egységre mérsékelte lemaradását a védekezésén is szigorító tarjáni alakulat. Sőt, egy Boinitzer találataira épülő 7–0-ás futás eredményeként kisvártatva immár egyetlen pontra olvadt a különbség, Bán újabb két triplájával pedig, bő négy perccel a lefújás előtt, az SKSE hosszú idő után ismét átvette a vezetést! Faragó Péternek 72–69-nél nem maradt más választása, mint hogy, jóval a végjáték előtt, utolsó idejét is kikérje, s mint hamarosan kiderült, a vendégek trénerének kockázatvállalása nagyon is megérte. A megbeszélésről visszatérve ugyanis a fiatal Krasovec centergóljaival, illetve a Medve-Moravcsik páros távoli kosaraival egy 10–0-ás etapot produkált a Vasas együttese, ami a meccs sorsát gyakorlatilag el is döntötte. Lévén a mieinknek sem idejük, sem igazából erejük nem maradt már az újabb fordításra, így azután a pályaelőny máris átvándorolt a („hazai fújást” mindenesetre már ezen a találkozón is megkapó...) piros-kékek birtokába.
 
NB I/B, Piros-csoport, Play-off, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Salgótarjáni KSE – Vasas Akadémia 75–81 (19–17, 17–25, 21–21, 18–18)
Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, zárt kapuk mögött, vezette: Pozsonyi, Balogh Gy., Makrai.
Salgótarján: Herendic 7/3, KARANFILOVSZKI 11/3, BOINITZER 15/9, Nshimba 4, Sömenek 10. Csere: Joó 3/3, Molnár M. 1, Hajdu, BÁN 24/15. Edző: Szabó Zoltán.
Vasas Akadémia: MORAVCSIK 8/6, RADICS 18, Farkas A. 3/3, MEDVE 23/9, Krasovec 6. Csere: Debreceni D. 4, Boros M. 7, Dormán 6, Sólyom 4, Kelenföldi, Barócsi 2. Edző: Faragó Péter.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 5–4, 8. perc: 16–12, 14. perc: 24–24, 18. perc: 29–35, 23. perc: 40–46, 28. perc: 47–61, 34. perc: 67–67, 36. perc: 72–69, 38. perc: 72–77.
A párharc állása: 1–0, a Vasas Akadémia javára.
 
Szabó Zoltán: – Gratulálok a Vasasnak, most ők voltak jobbak pár ponttal. Nagyon sok kosarat engedélyeztünk a festékből a vendégeknek és nem jól védekeztünk egy-egy ellen, ez volt a mai vereség két fő oka. Egy-nullra vezetnek, szerdán folytatódik a párharc és megpróbáljuk visszavenni a pályaelőnyt.
Faragó Péter: – Hullámzó mérkőzés volt, ami tizennégy pontos előnyünknél már eldőlni látszott. A Salgótarján azonban nagy szívvel visszajött a meccsbe, főleg a támadó lepattanóknak és a hárompontosoknak köszönhetően. Utána újra kellett építenünk magunkat és ez sikerült most. Egy ilyen párharcot le kell tudni zárni ilyen különbségű vezetésről, úgyhogy egyértelműen mi hibáztunk és szerencse, hogy a végén meg tudtunk újulni. Egy-nulla, semmi több, két mérkőzést kell még nyernünk. Izgalmas párharc lesz.

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Ceglédi KE

 2024. március 31., vasárnap, 18.00 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .