A helyi kosárlabdasport egészét felölelő fejlesztési programba kezdett az SKSE.

 

– A nyáron elindított hároméves fejlesztési programunk három részből áll – tudtuk meg Dániel Tamás klubmenedzsertől. – Egyrészt az utánpótlás játékosaink és csapataink számának növelését és nyilván a minőségi képzést céloztuk meg. Egyesületeinkben már jelenleg is kétszázötven gyerek pattogtat és a salgótarjáni csapatokon kívül Szécsényben, Ózdon és Bátonyterenyén is rendelkezünk bázisokkal. Ezt mindenféleképpen szeretnénk tovább növelni. Ennek érdekében egyébként, amire később kitérek, beruházásokat is meg fogunk valósítani. A második fejlesztési irány a felnőtt csapat, ahol szeretnénk elérni, hogy legkésőbb a harmadik év végére ismét A-csoportos tagsággal rendelkezzünk. Erről bővebben most nem akarok beszélni, hisz’ hétről-hétre látható a szereplésünk, ami eddig, úgy néz ki, igazolja a jó irányt. Programunk harmadik része pedig a kosárlabda kapcsán megvalósuló beruházások, az ahhoz köthető fejlesztések, ötletek. Ezek nagy része nyilván Salgótarjánban valósul meg, de a megyeszékhelyen kívüli bázisainkról sem feledkezünk meg.

– Kezdjük talán a már megvalósult fejlesztésekkel.

– A TAO pályázatok segítségével áprilisban megnyitottuk konditermünket a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, ami nyilván nem csak a mi játékosaink, de a többi sportág képviselőinek fejlődését is szolgálja, illetve egyedüliként a városban kedvezménnyel fogadjuk a diákokat és természetesen a nagyközönség azon rétegét is, melynek tényleg a sport értéke és az egészség megőrzése számít. Ennek a létesítménynek a további fejlesztését is tervezzük, újabb edzőterek megnyitásával, krioszaunával, hagyományos- és infraszauna kabinokkal, illetve szabadtéri edzőpályákkal. Remélhetőleg ezek a beruházások a jövő évben realizálódnak. Az idén februári sportbálon ígértünk egy defibrillátort a városi sportcsarnoknak, amit most októbert 13-án, a MAFC II. elleni bajnoki mérkőzésünkön adunk át a város vezetésének.

 

klubsese

 

– Milyen további beruházásokat vannak tervben?

– Megvalósulási sorrendben sorolom. Dániel Zoltán alpolgármesterrel karöltve intéztük, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől kapjunk egy kültéri kosárlabdapályát, amit a városi sportcentrumban fogunk elhelyezni még az idei évben. Egy lényegesen komolyabb kosárlabda parkot is építünk a Gagarin iskola udvarán, amire szintén megkaptuk már a TAO keretet, illetve az önkormányzat hozzájárulását, de külön köszönöm az iskola vezetésének is a pozitív hozzáállást, amivel segítették a projekt indítását. A tervezés, az előkészítés, illetve a TAO pénzek begyűjtése folyamatban van, ha minden összeállt jövő év tavaszán már talán tudjuk is kezdeni a kivitelezést, de az is lehet, hogy meg kell vele várnunk a nyári szünetet. Ez a beruházás mintegy 72 millió bruttó összegből kell, hogy kijöjjön. Szintén nyáron fogjuk megvalósítani a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok padlójának a cseréjét, amire 50 millió forintos keretet kaptunk a szövetségtől. Már készen vannak a látványtervek és folyik az előkészítése egy új sportcsarnok építésének is, aminek az előzetes költségvetése bruttó 1 milliárd forint. Ez nyilván a mostaninál kisebb, mindössze 750 férőhelyes mobil lelátóval rendelkezik majd, de akár három kosárlabda pályát is ki lehet alakítani benne egy időben. Az elképzelésünk az, hogy a Bolyai Gimnázium felső, betonos udvarának helyére építenénk meg, egybenyitva az iskolával, hogy tanórák ideje alatt ők használhassák, de gondolom, ez majd segítséget nyújthat a mindennapos testnevelésben a Gagarin iskolának, illetve a Madách Gimnáziumnak is. Itt még futjuk a köröket a tankerülettel, mert a létesítmény üzemeltetése nyilván pénzbe kerül, de remélem, hogy ez nem okozhat gondot a megvalósításban. Itt külön köszönetemet fejezem ki a Market Zrt.-nek a tervezéshez, illetve az előkészítéshez nyújtott segítségért, valamint az NHB Banknak, amely a projekt finanszírozásában vállalt szerepet. Egyébként éppen a velük kialakított jó kapcsolat révén Ózdra is tervezünk majd egy ugyanilyen sportcsarnokot, aminek az előkészületei szintén elindultak, de a kivitelezést legjobb esetben is csak jövő nyár végén tudjuk megkezdeni. A salgótarjáni építkezést viszont már tavasszal.

 

kosarliget

 

– Úgy tűnik az SKSE-nél mernek nagyot álmodni…

– Úgy gondolom, hogy most olyan lehetőségek előtt állunk, amiket vétek lenne nem kihasználni, mert ezekkel a beruházásokkal, szakmai fejlesztésekkel a magyar kosárlabdázás egyik erős bástyája lehetünk itt Észak-Magyarországon. Az, hogy évtizedek óta a legmeghatározóbb labdajáték csapata vagyunk nem csak a városnak, hanem a megyének is, nyilván kötelez minket és szeretnénk úgy fejlődni, hogy az hosszú távú irányt mutathasson a sportágnak ebben a régióban. Ehhez a munkához tényleg nagyon sok segítséget kapunk, mint például legutóbb Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatától is, melynek közgyűlése pártállástól függetlenül, egyhangúlag, csupa igennel szavazta meg a 2017/2018-as bajnoki évre szóló támogatási csomagunkat.

– Mint azt az „SKSE… Több mint kosárlabda!” szlogen is jelzi, egyesületünk nem csupán a sport terén próbál tenni a megyeszékhely felvirágoztatásáért.

– Mi úgy gondoljuk, azon felül, hogy itt kosárlabdával foglalkozunk és a megyéért, illetve azon belül Salgótarjánért küzdünk hétről-hétre, a jövőben is minden jó kezdeményezés mellé oda fogunk állni, illetve kapcsolataink révén több területen is segíteni fogjuk a város előrelépését, mert nagyon ránk fér a fejlődés. Úgy gondolom, hogy akik itt maradtunk, és tenni akarunk ezért a szebb időket megért megyeszékhelyért, kötelességünk mindent megmozgatni, hogy bizonyítsuk „Salgótarján Él!”

– Az MKOSZ és az NBA nemrégiben együttműködési megállapodást kötött egymással, melynek értelmében Jr. NBA Hungary League néven indul bajnokság hazánkban, 11-12 éves fiatalok részvételével. A nagyszabású rendezvénysorozat múlt hét végi „draftján” két nógrádi tanintézmény is érdekelt volt.

– Szerintem fantasztikusan nagy dolog, hogy egy olyan kezdeményezés részesei lehetünk, amiben a világ legjobb kosárlabdáját játszó NBA is részt vesz. Először is nagy fegyvertény, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ilyen horderejű szerződést tudott kötni, méghozzá ilyen partnerrel, de az sem elhanyagolható, hogy a harminc országosan induló iskola között két Nógrád megyei is szerepel. Ebben nyilván elévülhetetlen érdemei vannak a megyei szövetségünknek, azon belül pedig külön köszönet Orbay Csabának, aki sokat lobbizott, hogy ez meg is valósulhasson. Gondoljanak bele, hogy a gyerekek NBA csapatok neve alatt és mezeiben játszanak egy külön bajnokságot, tehát Szécsényben láthatjuk majd a Detroit Pistonst, míg Salgótarjánban, a Gagarinban az Indiana Pacerst. Szerintem így kell megszerettetni ezt a játékot a kicsikkel, aminek igazi hatását még csak sejtjük, de megpróbáljuk természetesen maximálisan kihasználni. Úgy gondolom, hogy a fentiekben felsoroltak nem csak egyesületeink, de a kosárlabdával már „megfertőzött” települések életében is sokat jelentenek majd, sok száz gyereknek mutatnak helyes utat és sok ezer nézőnek nyújtanak remélhetőleg remek szórakozást. 

 

Gagarin Pacers

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Jászberényi KSE

2024. április 19., péntek, 16:30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .