A helyi kosárlabdasport egészét felölelő fejlesztési programba kezdett az SKSE.

 

– A nyáron elindított hároméves fejlesztési programunk három részből áll – tudtuk meg Dániel Tamás klubmenedzsertől. – Egyrészt az utánpótlás játékosaink és csapataink számának növelését és nyilván a minőségi képzést céloztuk meg. Egyesületeinkben már jelenleg is kétszázötven gyerek pattogtat és a salgótarjáni csapatokon kívül Szécsényben, Ózdon és Bátonyterenyén is rendelkezünk bázisokkal. Ezt mindenféleképpen szeretnénk tovább növelni. Ennek érdekében egyébként, amire később kitérek, beruházásokat is meg fogunk valósítani. A második fejlesztési irány a felnőtt csapat, ahol szeretnénk elérni, hogy legkésőbb a harmadik év végére ismét A-csoportos tagsággal rendelkezzünk. Erről bővebben most nem akarok beszélni, hisz’ hétről-hétre látható a szereplésünk, ami eddig, úgy néz ki, igazolja a jó irányt. Programunk harmadik része pedig a kosárlabda kapcsán megvalósuló beruházások, az ahhoz köthető fejlesztések, ötletek. Ezek nagy része nyilván Salgótarjánban valósul meg, de a megyeszékhelyen kívüli bázisainkról sem feledkezünk meg.

– Kezdjük talán a már megvalósult fejlesztésekkel.

– A TAO pályázatok segítségével áprilisban megnyitottuk konditermünket a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, ami nyilván nem csak a mi játékosaink, de a többi sportág képviselőinek fejlődését is szolgálja, illetve egyedüliként a városban kedvezménnyel fogadjuk a diákokat és természetesen a nagyközönség azon rétegét is, melynek tényleg a sport értéke és az egészség megőrzése számít. Ennek a létesítménynek a további fejlesztését is tervezzük, újabb edzőterek megnyitásával, krioszaunával, hagyományos- és infraszauna kabinokkal, illetve szabadtéri edzőpályákkal. Remélhetőleg ezek a beruházások a jövő évben realizálódnak. Az idén februári sportbálon ígértünk egy defibrillátort a városi sportcsarnoknak, amit most októbert 13-án, a MAFC II. elleni bajnoki mérkőzésünkön adunk át a város vezetésének.

 

klubsese

 

– Milyen további beruházásokat vannak tervben?

– Megvalósulási sorrendben sorolom. Dániel Zoltán alpolgármesterrel karöltve intéztük, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől kapjunk egy kültéri kosárlabdapályát, amit a városi sportcentrumban fogunk elhelyezni még az idei évben. Egy lényegesen komolyabb kosárlabda parkot is építünk a Gagarin iskola udvarán, amire szintén megkaptuk már a TAO keretet, illetve az önkormányzat hozzájárulását, de külön köszönöm az iskola vezetésének is a pozitív hozzáállást, amivel segítették a projekt indítását. A tervezés, az előkészítés, illetve a TAO pénzek begyűjtése folyamatban van, ha minden összeállt jövő év tavaszán már talán tudjuk is kezdeni a kivitelezést, de az is lehet, hogy meg kell vele várnunk a nyári szünetet. Ez a beruházás mintegy 72 millió bruttó összegből kell, hogy kijöjjön. Szintén nyáron fogjuk megvalósítani a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok padlójának a cseréjét, amire 50 millió forintos keretet kaptunk a szövetségtől. Már készen vannak a látványtervek és folyik az előkészítése egy új sportcsarnok építésének is, aminek az előzetes költségvetése bruttó 1 milliárd forint. Ez nyilván a mostaninál kisebb, mindössze 750 férőhelyes mobil lelátóval rendelkezik majd, de akár három kosárlabda pályát is ki lehet alakítani benne egy időben. Az elképzelésünk az, hogy a Bolyai Gimnázium felső, betonos udvarának helyére építenénk meg, egybenyitva az iskolával, hogy tanórák ideje alatt ők használhassák, de gondolom, ez majd segítséget nyújthat a mindennapos testnevelésben a Gagarin iskolának, illetve a Madách Gimnáziumnak is. Itt még futjuk a köröket a tankerülettel, mert a létesítmény üzemeltetése nyilván pénzbe kerül, de remélem, hogy ez nem okozhat gondot a megvalósításban. Itt külön köszönetemet fejezem ki a Market Zrt.-nek a tervezéshez, illetve az előkészítéshez nyújtott segítségért, valamint az NHB Banknak, amely a projekt finanszírozásában vállalt szerepet. Egyébként éppen a velük kialakított jó kapcsolat révén Ózdra is tervezünk majd egy ugyanilyen sportcsarnokot, aminek az előkészületei szintén elindultak, de a kivitelezést legjobb esetben is csak jövő nyár végén tudjuk megkezdeni. A salgótarjáni építkezést viszont már tavasszal.

 

kosarliget

 

– Úgy tűnik az SKSE-nél mernek nagyot álmodni…

– Úgy gondolom, hogy most olyan lehetőségek előtt állunk, amiket vétek lenne nem kihasználni, mert ezekkel a beruházásokkal, szakmai fejlesztésekkel a magyar kosárlabdázás egyik erős bástyája lehetünk itt Észak-Magyarországon. Az, hogy évtizedek óta a legmeghatározóbb labdajáték csapata vagyunk nem csak a városnak, hanem a megyének is, nyilván kötelez minket és szeretnénk úgy fejlődni, hogy az hosszú távú irányt mutathasson a sportágnak ebben a régióban. Ehhez a munkához tényleg nagyon sok segítséget kapunk, mint például legutóbb Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatától is, melynek közgyűlése pártállástól függetlenül, egyhangúlag, csupa igennel szavazta meg a 2017/2018-as bajnoki évre szóló támogatási csomagunkat.

– Mint azt az „SKSE… Több mint kosárlabda!” szlogen is jelzi, egyesületünk nem csupán a sport terén próbál tenni a megyeszékhely felvirágoztatásáért.

– Mi úgy gondoljuk, azon felül, hogy itt kosárlabdával foglalkozunk és a megyéért, illetve azon belül Salgótarjánért küzdünk hétről-hétre, a jövőben is minden jó kezdeményezés mellé oda fogunk állni, illetve kapcsolataink révén több területen is segíteni fogjuk a város előrelépését, mert nagyon ránk fér a fejlődés. Úgy gondolom, hogy akik itt maradtunk, és tenni akarunk ezért a szebb időket megért megyeszékhelyért, kötelességünk mindent megmozgatni, hogy bizonyítsuk „Salgótarján Él!”

– Az MKOSZ és az NBA nemrégiben együttműködési megállapodást kötött egymással, melynek értelmében Jr. NBA Hungary League néven indul bajnokság hazánkban, 11-12 éves fiatalok részvételével. A nagyszabású rendezvénysorozat múlt hét végi „draftján” két nógrádi tanintézmény is érdekelt volt.

– Szerintem fantasztikusan nagy dolog, hogy egy olyan kezdeményezés részesei lehetünk, amiben a világ legjobb kosárlabdáját játszó NBA is részt vesz. Először is nagy fegyvertény, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ilyen horderejű szerződést tudott kötni, méghozzá ilyen partnerrel, de az sem elhanyagolható, hogy a harminc országosan induló iskola között két Nógrád megyei is szerepel. Ebben nyilván elévülhetetlen érdemei vannak a megyei szövetségünknek, azon belül pedig külön köszönet Orbay Csabának, aki sokat lobbizott, hogy ez meg is valósulhasson. Gondoljanak bele, hogy a gyerekek NBA csapatok neve alatt és mezeiben játszanak egy külön bajnokságot, tehát Szécsényben láthatjuk majd a Detroit Pistonst, míg Salgótarjánban, a Gagarinban az Indiana Pacerst. Szerintem így kell megszerettetni ezt a játékot a kicsikkel, aminek igazi hatását még csak sejtjük, de megpróbáljuk természetesen maximálisan kihasználni. Úgy gondolom, hogy a fentiekben felsoroltak nem csak egyesületeink, de a kosárlabdával már „megfertőzött” települések életében is sokat jelentenek majd, sok száz gyereknek mutatnak helyes utat és sok ezer nézőnek nyújtanak remélhetőleg remek szórakozást. 

 

Gagarin Pacers

Következő mérkőzés

MEAFC-Peka Bau / Debreceni EAC U23

Salgótarjáni KSE

Időpont később

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .